ELSŐ OSZTÁLOSOK BEIRATÁSA
     
Felhívás    E-Ügyintézés 

 

"Tantermek versenye"

 
SZEPTEMBER
 
OKTÓBER
 
NOVEMBER
 
DECEMBER
 
JANUÁR
 
FEBRUÁR
 
MÁRCIUS
 
ÁPRILIS
 
MÁJUS
 
JÚNIUS
 
 
 
 
fotoalbum-link-keskeny

tudasbazis-logo

rejtvenyek jatekok gomb
hit-erkolcstan

esemenynaptar

klebelsberg

ofi

oktatas-hu

mende

evencel

ementor

magyarhelyesiras

angol-tanulas

Látogatóink:

Ma 18

Tegnap 34

Összesen 53742

„Inkább a has hasadjon, mint ételből maradjon”

 

A téli időszak viszonylagos munkanélkülisége a régi világban két részre oszlott: az adventtel kezdődő és vízkereszttel záródó szent időszakra, és az ezután kezdődő, hamvazószerdáig tartó világi ünnepre, amikor a lakodalmaké, mulatozásé, vidámságé a főszerep. A világ számos pontján megrendezett színes karneválok a Kárpát-medence népeinek körében is számos formában elterjedtek. Ennek a kiterjedt farsangi hagyománynak eredtünk nyomába idén a témahét során.

A szokásokban leggazdagabb időszak a farsang utolsó pár napja, a „farsang farka”. Ekkor indulnak útjukra a busók, őrizve a mohácsi sokácok hagyományát, ekkor kormozzák be a hidegtől friss arcokat a mohai tikverőzés rongyos bohócai, ekkor vonul végig Novajon a mókás jegyespár, ekkor temetik el a farsangot – jobb esetben vele együtt a telet – a székelyek, s végül ekkor győzi le a cingár Cibere vajda a megtermett Konc királyt.

Mi az iskolában farsangi dalokkal hangolódtunk erre a vidám időszakra, megismerkedtünk a farsang történetével, a már említett szokásokkal. Készítettünk busókat, maszkokat, rongyos bohócokat, közben jó hangulatban beszélgettünk a régmúlt farsangjairól. A téma azonban nemcsak az ének, néptánc, néprajz, technika és rajz tantárgyakban, hanem az irodalom,  történelem, sőt a matematika órákon is megjelent.

Többen ellátogattak a témahéten Mohára is, ahol a résztvevők maguk is részesülhettek az egészségvarázsló koromból (noha ez az utóbbi időben grafittá szelídült).

Fánksütő versenyt is rendeztünk, mely a zsűrit a gyomornak kedves, de döntésnek nehéz feladat elé állította. A verseny győztese végül Mándoki Luca (4.b) lett, a második helyezést Biró Barnabás (2.b), míg a harmadik helyezést Szafián Hanna (1.osztály) érte el.

A farsangi vetélkedőn 5. és 6. osztályos diákok mérették meg magukat, s tettek bizonyságot a farsangi szokások terén való tájékozottságukról. Itt a győztes Fekete Máté (5.a) lett, a második és harmadik helyezést pedig Lázin Anna (6.osztály) és Toronicza Róbert (5.a) érte el.

A héten számos nagyszerű alkotás is született, melyek az iskolai folyosókat varázsolták farsangivá.

Végül a felső tagozat farsangján eltemettük Dobai Illyést, a hamvazószerdára megöregedett farsangot, aki immáron egy koszorú hagymára hagyott minket egészen a feltámadás ünnepéig.

 

   Koleszár Zsuzsanna
          szervező